България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Наш лекар с изобретение при определянето на стадия при рак на гърдата

Д-р Йордан Спирдонов: Много е просто, но много приложимо и ефективно

13.10.2021 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Българският лекар Йордан Спирдонов изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези.

"При вече диагноситицан от нас карцином, използваме ядрено-магнитния резонанс като златен стандарт. Възниква сериозен проблем, когато не можем да го проведем. Тогава правим скенер. Стадирането се прави по сканиране на пациента по гръб. Сканирайки пациента по гръб, макар и малък карцином, много често имитира, че е залепнал за гръдната страна. При дамите настъпва деформация на млечните жлези. И така не можем да разберем къде се намира карциномът", обясни д-р Спирдонов в "България сутрин".

Подложката за скенер, въведена от специалиста по образна диагностика, влиза в употреба по следния начин - пациентът ляга върху подложката, гърдите увисват по естествен начин и структурите са в съвсем реална позиция.

"Много е просто, но много приложимо и ефективно. Нито дозата е по-висока, нито цената на изследването. Улеснява екзактно стадиране", посочи д-р Спирдонов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ракът на гърдата е на първо място, а по последни данни всяка осма жена в Европа развива карцином на гърдата. Броят на карциномите на гърдата расте, българката е номер едно в негативна световна класация. Препоръките са след 25-ата година да се прави ежемесечен преглед след цикъл.

"Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година. Това е по международни препоръки", каза още д-р Спирдонов и добави, че облъчването при мамографията е много слабо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК