България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Партиите не били на нивото на избирателите. А кандидат-президентите?

Коментар на социолога Добромир Живков и политолога Христо Панчугов

15.10.2021 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

Поставено бе началото на предизборната кампания за президентските и парламентарните избори. Коя битка ще бъде по-оспорвана и ще съумеят ли кандидатите да възобновят политическия диалог?

"Очакванията съществуват, но се появяват препятствия. Ще видим разнообразна предизборна кампания. Изборите 2 в 1 ще я наситят с много послания. Насищането с негативни послания не е добра политика", каза социологът Добромир Живков в студиото на "България сутрин".

Според него от "Продължаваме промяната" имат осъзнато желание да променят този тон на кампанията. Той обаче не вижда достатъчно ценности постановки, на които стъпва тази политическа сила.

"Малко или много пространство за нови политически играчи е затворено. Може да приемем за естествено коалиционни разговори да се случат след изборите", смята Живков.

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че в обществото ни текат процеси на промяна, които политиците все още не са разбрали. 

"Няма органичност на връзката между политическата класа и българските граждани. Наблюдаваме игра на отгатване какво искат избирателите. Липсва желание за консолидация и поставяне на съдържание в образа. Виждаме битка на образи, но няма съдържание на този имидж", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов сподели опасенията си, че отново се залита към традиционните сблъсъци, давайки пример с ДПС и кандидатурата на Делян Пеевски за депутат. 

"За по-голяма част от българските политици гражданите са просто средство, неслучайно им викат "електорат". Това е безобразно много загубено време, политическата класа не се оказа на нивото на гражданите", подчерта политологът.

Панчугов се надява кандидатите за президент да успеят да направят това, което партиите не са успели - да олицетворят разказа за това как изглежда политическата промяна.

"Ще бъде истинска изненада, ако проф. Герджиков не е втори. Това ще означава, че другите са си свършили много добре работата. Големият въпрос е дали той ще обедини вот срещу Румен Радев", смята политологът.

А Живков очаква гражданите да гласуват праволинейно, избирайки кандидат-президент и политическа сила, която намират за близка. Според него ще има по-голяма избирателна активност в сравнение с тази от 11 юли. Панчугов също очаква по-висока избирателна активност.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК