Защо ДБ остана без листа в Стара Загора? Проблеми може да има в още области

ГЕРБ отричат да имат намеса в отказаната регистрация

14.10.2021 | 19:50 Редактор: Теодора Патронова

Безпрецедентна ситуация - "Демократична България" може да остане без гласове в Стара Загора и още 7 многомандатни избирателни района. 

Причината за отказаната регистрация е, че листата е подадена с електронен подпис, а внесените в Районната избирателна комисия хартиени копия не били ръчно заверени. От "Демократична България" имат друга версия.

"И са дадени указания на представляващия коалицията да ги завери. Вярно с оригинала, но той е отказал", коментира Росица Матева.

Доц. Атанас Славов заяви, че не му е давано указание - беше поискано да се обади на лидерите.

"ЦИК прие, че неподписани официално документи", добави Матева.

Оказва се, че партията е подала документите си по този начин в още 7 района, но там не е имало проблем и са регистрирани.

Коалицията твърди, че с днешното решение партиите на статуквото започват открита война срещу ДБ. От ГЕРБ се припознаха и отрекоха каквато и да е намеса.

"Защо точно ДБ се спира да регистрира листата си по този начин. Оттук нататък партията ще се обърне към съда, а ако искът им не бъде уважен, обединението ще остане без депутати в района. В Стара Загора няма да може да се гласува за ДБ, на последните избори имаме 10 000 гласа в Стара Загора", заяви доц. Атанас Славов. 

Коалицията смята, че решението противоречи на Конституцията.

Според Атанас Славов решението на ЦИК и на РИК нарушават на първо място конституционното право на гражданите да избират. 

Росица Матева обърна внимание, че става дума за това дали в 21 век можем да подписваме документи с електронен подпис, а дали по Изборния кодекс това е позволено.

След този казус ЦИК започна проверка дали и в други районни избирателни комисии има документи, подписани с електронен подпис. По информация на Новините ON AIR такива има в над 12 РИК-а от общо 31.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК