ЦИК показа демоверсията на устройствата за изборите 2 в 1

Избирателят трябва да посочи дали ще гласува в двата вида избори

14.10.2021 | 17:42 Редактор: Жаклина Иванова

Първа демонстрация на машинното гласуване на изборите 2 в 1. Централната избирателна комисия показа демоверсия на устройствата.

Първо - избирателят трябва да посочи дали ще гласува в двата вида избори, или само в единия, след което потвърждава. Показва се бюлетината за президент и вицепрезидент на страната, а после и тази за Народното събрание. Избирателят има възможност да се върне и да избере наново за кои партии и коалиции да гласува. Когато е готов, натиска бутон на машината и излизат две разписки - в случай, че е гласувал за двата вида избори, или само една - ако е само за единия вид.

Ще се гласува само на една машина с една карта. В около 9400 секции в страната ще има машинно гласуване, а в около 2200 ще има по две устройства. Втора машина се слага в секция, където има над 320 избиратели и на последните избори е имало опашки.

Предстои 300 машини с демоверсия да обиколят страната за пробно гласуване. Хартиените бюлетини пък за президент и народни представители ще се различават не само по защитите, но и по цветове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК