"Екзакта": ГЕРБ печели убедително изборите, тройна битка за второто място

Шест партии изглеждат сигурни за следващия парламент

14.10.2021 | 11:39 Редактор: Тодор Петров

Шест партии към момента изглеждат сигурни за следващия парламент, показва национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани в 70 населени места в страната.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на "Екзакта".

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" – 15,5%, "Има такъв народ" – 15,2%, БСП – 15%, "Демократична България" – 10,2%, ДПС – 9,4%, "Изправи се БГ! Ние идваме!" – 2,6%, ВМРО – 2,5%, "Възраждане" – 1,9%.

Проучването предвещава жестока конкуренция за второто място до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Проучването прави извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят "Продължаваме промяната". 

Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към "Продължаваме промяната". Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към "Продължаваме промяната" през ноември.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Ж

За проучването е използвана стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анти-гербоклуците
преди 2 години
Т.е. изборите са нагласени щом гърб печели убедително.Аман от *** подкупни,алчни *** селски които им се свързват на приказките ,,няма да имате работа,, ако не гласувата за ГЕРБ.Ако ГЕРБ спечели ще има масови протести против тея нещастници,които от отдавна трябва да са на топло Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ще видим какво ще стане Сигнализирай за неуместен коментар