България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патронажната грижа за новороденото се прави само от личните лекари

Павлина Герина алармира за проблемите в сектора

11.10.2021 | 08:36 Редактор: Теодора Патронова

Министерството на здравеопазването предлага промени в Наредба 9. Предвижда се провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение, което ще се покрива от НЗОК.

"Наръчник за патронажната грижа е създаден от Алианс на българските акушерки. Това е справочник, с който са обучавани акушерките за патронажна грижа. Написан е в съответствие със стандартите на европейското законодателство  по отношение на акушерската практика. Всички новости, които има по отношение на акушерската практика, са залегнали в това помагало, което е в помощ на акушерките, които биха се включили в патронажната грижа", заяви председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина в "България сутрин". 

Тя каза, че когато е пусната наредбата, са били обезнадеждени, че в рамките на наредбата пише акушерки, сестри и лекарски асистенти, а всъщност тази патронажна грижа ще може да бъде осъществена само от личните лекари.

"Много ми се иска майките да не бъдат подведени. Акушерка може да направи патронаж, ако работи при личен лекар и той я упълномощи да направи това посещение", подчерта Герина. 

Председателят на Алианса съобщи, че за съжаление няма статистика колко акушерки работят при личен лекар, но по наблюденията им, няма акушерки, които да работят при джипитата. Работят сестри, които са по-скоро технически секретари, отколкото реално изпълняващи медицинско-компетентна грижа. 

"Много се надявам с един нов парламент и с промяна в здравеопазването в Закона за лечебните заведения да бъде допуснато акушерките през амбулаториите за здравни грижи, които предстои евентуално да може да открият, тогава да можем да договаряме заплащане", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме колеги в отделенията на над пенсионна възраст. Секторът е много тежък и те са много изморени. Много млади хора не дръзват да учат акушерство, защото отговорността е много голяма. Всъщност неглижирането на професията и липсата на стандарти, по които ние да работим, ние нямаме акушерски стандарт. Нямаме контрол. Няма надграждане на професията. Няма осъвременяване на знанията. Няма съсловна организация, която да се грижи за тези 1500 работещи акушерки в България", обърна внимание Герина. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК