България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проследяват до първата им годинка недоносените бебета у нас

Маргарита Габровска подчерта, че все още нямаме регистър на недоносените бебета

06.10.2021 | 09:00 Редактор: Теодора Патронова

Започна пилотна програма в страната за проследяване на недоносени бебета до една година. 

Специалистът по ранна детска интервенция Маргарита Габровска обяви, че все още нямаме регистър на недоносените бебета.

"Проследяването е необходимо, тъй като е ясно, че недоносеното бебе се ражда с недоразвити органи и системи. като цяло има нужда от проследяване както на здравословното си развитие, така и на развитието си от гледна точка образователни умения и цялостно развитие", каза тя "България сутрин". 

Габровска добави, че световните препоръки са за проследяване поне в рамките на първите три години. В идеалния случай поне първите 5-7 години.

"Това, което ние се опитваме да стартираме като умален проект в "Център малки чудеса" към фондацията "Нашите недоносени деца", е да проследим поне една група деца в периода 0-1 година. И то такива от семейства със затруднено финансово положение, където проблемът е двоен - достъпът до специалисти от една страна и възможността да си заплатят консултациите от друга. За да може след това да имаме допълнителни данни, които да използваме за разговор с Министерството на здравеопазването от гледна точка потребностите на тези деца", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ идеята е да има мрежа, тъй като в момента липсва комуникация между специалистите. Габровска подчерта необходимостта да се обърне внимание на децата в най-ранната възраст.

"Има изследване в България относно това как проследяването на бременността и дори инвестирането в това впоследствие намалява риска от преждевременно раждане и от усложнения при бебето и майката. При недоносените деца ситуацията е подобна - необходимо е да бъде осигурена този минимален праг на грижа", заяви тя.

Габровска обърна внимание, че неправителствените организации до момента поемат тази отговорност, но това не означава, че в някакъв момент държавата не трябва да се върне, тъй като е в нейния обсег. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК