Контактът между майка и недоносено бебе може да повиши оцеляването с 25%

Този тип грижа в някои държави бива наречен „майчина грижа тип кенгуру“

29.05.2021 | 07:20 Редактор: Юлия Христова
Контактът между майка и недоносено бебе може да повиши оцеляването с 25%

Продължителният директен физически контакт между майката и недоносеното бебе, още преди стабилизация на новороденото, може да повиши оцеляването с 25%, споделят от СЗО. Проучването е проведено в държави с ниски и средни равнища на доходите по инициатива на Института „Каролинска“.

Този тип грижа в някои държави бива наречен „майчина грижа тип кенгуру“ и един от най-ефективните методи за превенция на перинаталната смъртност.

Според сегашните препоръки на СЗО, директният контакт на бебето с неговата майка трябва да се извърши след стабилизация на недоносеното в случаите, когато неговото тегло е твърде ниско. При тези, които тежат под 2 килограма след раждането, това обикновено се случва след няколко дни.

Уви, засега една немалка част от значително недоносените деца загиват още преди да са достатъчно стабилни, за да се поемат от майката.

Проучването, което е финансирано от фондацията на Бил и Миранда Гейтс изследва именно ефекта на незабавния майчин контакт с бебето, когато то тежи от 1 до 1,8 кг. Изследванията са проведени в 5 болници – в Гана, Индия, Малави, Нигерия и Танзания, където допреди проучването, смъртността на недоносените е около 30%.

3211 новородени са разделени в две групи – такива, получаващи незабавен контакт с майката в неонатологията, където лежи и майката и такива, получаващи стандартна грижа, отделени от майката.

И двете групи, след стабилизацията на бебетата биват преместени в нормални отделения.

През първите 72 часа, първата група получава средно 17 часа директен контакт с майките на ден, в сравнение с час и половина за другата група.

За първите 28 дни, смъртността в първата група е 12%, а в контролната група – 15,7%. Броят на бебетата с понижена телесна температура и бактериемия в първата група също е значително по-малък, пише puls.bg.

Посланието на проучването е, че незабавният контакт между майката и недоносеното бебе след раждането и продължаването му в неинтензивните отделения след стабилизация може значително да подобри перинаталните грижи за тези пациенти. От друга гледна точка, този метод не изисква почти никакви ресурси.

Според изследователите, директният контакт веднага след раждането може да спаси живота на поне 150 000 малки недоносени бебета на година.

СЗО преразглежда препоръките си в момента и обсъжда промяната им в посока към въвеждане на откритието в практиката.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК