Трябва да знаем всичко това за съня на бебето

Възрастта, след която то започва да спи цяла нощ без да се буди, силно варира

28.05.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Трябва да знаем всичко това за съня на бебето

Най-проблемен момент за родителите, поради това, че би страдал и техният сън, е честотата на нощните събуждания при новороденото и бебето. От раждането до шестмесечна възраст обикновено събужданията през нощта са в рамките на 2-3 часа.

След навършване на 6 месеца, обикновено буденето нощем е до веднъж, по-рядко и два пъти. Често тези събуждания могат въобще да не бъдат и отчетени от родителите с по-дълбок сън, а и не представляват събуждане поради някаква нужда.

От раждането до 6-месечна възраст бебето спи между 14-18 часа на денонощие, а между 6 месеца и 2 години този период възлиза на около 12-14 часа.

Важно е да се отбележи, че в по-голяма степен сънят на бебето се определя от самия му темперамент, отколкото от способността на родителите да се грижат за него. Това е важно, тъй като голяма част от родителите започват да се обвиняват, че не правят нещата правилно, а това в никакъв случай не е така.

Даването на по-голямо количество твърда храна след започване на захранването може да доведе до прекъсване на продължителния сън, затова не се препоръчва това да се прави непосредствено преди хранене.

Основна ръководна "звезда“ в изграждането на добри навици на сън при бебето е създаване на сигурна и спокойна среда в дома, която да позволи постепенно навлизане във отделните фази на съня. Изпълняването на ритуали е чудесен елемент – четене на книга преди лягане, вземане на баня и други.

Възрастта, след която бебето започва да спи цяла нощ и без да се буди – силно варира. В някои случаи може само заспиването да бъде проблем, след което да спят дълго и спокойно.

С постепенния растеж продължителността на фазите на дълбок сън се увеличава, а лекият – намалява. Намалява и броят на "уязвимите“ моменти, при които събуждането е много лесно. Когато сънят на бебето започне да се доближава до този на възрастен, той е достигнал т. нар. сънна зрялост.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК