Продават все повече бебешки храни с високи нива на токсични тежки метали

Те могат да бъдат особено опасни за развиващите се бебета и малки деца

30.09.2021 | 11:11 Редактор: Жаклина Иванова
Продават все повече бебешки храни с високи нива на токсични тежки метали

Осем месеца след като докладът на Конгреса хвърли светлина върху въпроса за токсините в детската храна, в нов такъв се откриват все повече случаи на големи производители, продаващи бебешка храна с високи нива на токсични тежки метали, пише CBS News.

Докладът, излязъл в сряда от подкомисията на Камарата по икономическа и потребителска политика, описва опасни нива на арсен, олово, кадмий, живак и други токсини, които могат да бъдат особено опасни за развиващите се бебета и малки деца.

Разследващите заявиха, че два от продуктите на "Гербер" за оризови зърнени храни съдържат нива на арсен над границите на Администрацията по храните и лекарствата. Те казаха, че Гербер "не успя да си припомни" тези продукти.

Повечето от продуктите на Plum Organics съдържат и тежки метали, включително популярни закуски Superpuff. И те казаха, че Walmart е увеличил количеството арсен, което разрешава в своите продукти, като се премине от вътрешен фирмен стандарт от 23 части на милиард до максимално разрешеното от FDA от 100 части на милиард.

"Никакви нива на токсични тежки метали не са безопасни за бебето", каза конгресменът от Илинойс Раджа Кришнамурти, председател на подкомисията по икономическа и потребителска политика.

CBS News се обърна към посочените компании. "Гербер" обясни, че "следва последователен и строг план за тестване, който включва редовно тестване на готови продукти", информира БГНЕС.

Програмата на FDA "по-близо до нула" определя допустими нива за някои тежки метали, но окончателните указания ще са ясни едва през 2024 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години