България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

РСМ налага неверни твърдения, македонските патриоти рушат бъдещето на народа си

На това мнение е журналистът Любчо Нешков

07.10.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев заяви, че няма как България да каже "да" на преговорите със Северна Македония за присъединяване към ЕС, докато не бъде призната историческата истина. Ще се стигне ли до промяна в българската позиция вследствие на силен външен натиск? 

"Няма страна в целия ЕС, която да желае повече от България Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Това сме го доказали и демонстрирали през последните 30 г. стотици пъти. Ние ще продължаваме да помагаме", коментира журналистът Любчо Нешков в студиото на "България сутрин".

Той сподели със зрителите на Bulgaria ON AIR един малко известен факт. Когато България приключва преговорния процес за присъединяване си към ЕС, екипът ни подава цялата документация на македонските власти, за да бъде ускорен процесът по членството на Северна Македония.

"Това е държавна позиция, никой не е поставял под въпрос тази позиция. Не вярвам до края на словенското председателство да има промяна", отбеляза Нешков.

По думите му натискът е нещо нормално в политиката, но той не е основният елемент при решаването на този спорт.

"Най-важно е да обясним на тези, които смятат, че всичко е ОК, какъв е проблемът. Ние не сме сами в този спорт. Проблемът е, че в Скопие не четат докрай изявленията на европейските политици. Те си харесват част от някое изявление и налагат пред обществото твърдения, които са много далеч от истината. Германският канцлер каза, че не може да има преговори преди приключването на изборите. Къде е натискът срещу България тук?", обясни журналистът. 

Той е на мнение, че все повече ни разбират. Според него Румен Радев е успял да посочи основните компоненти на македонизма, а това било по-важното, защото трябва да бъдем обърнати към бъдещето.

"Компонентите са насочени към денационализацията, асимилацията, езика на омразата към една единствена държава - България. Единственото нещо, което може да направи България, е да помогне за разкриване на истината и миналото в съседна РСМ. Извършеното след 45-а година е кланица срещу България - става въпрос буквално за геноцид", настоя Нешков.

Властите в Скопие и опозицията трябва да погледнат действителността и да търсят съгласието и подкрепата на България, а не конфронтация, убеден е той. И добави, че македонските патриоти рушат бъдещето на своя народ.

Според него в Северна Македония има нежелание да се намери изход от ситуацията.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Добро утро!
преди 1 месец
На тях цялата им история е неверна! Сефте. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Към днешна дата не е за вярване, че не може да се стигне до смислена развръзка. Историята е важна, но не трябва да се забравя и това, че има и тук и сега! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
obserever
преди 1 месец
Не македонските патриоти а сърбоманите и агентите на уДБА рушат бъдещето на макдонския народ Сигнализирай за неуместен коментар