ЕС категорично подкрепя еврочленството на Западните Балкани

Напрежението по оста София - Скопие беше в основата на дебатите на Срещата на върха

06.10.2021 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки дипломатическия натиск, България няма да промени позицията си за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев в Словения, където се проведе Срещата на върха на тема "Европейски съюз - Западни Балкани". 

Още преди официалното начало на срещата българският президент Румен Радев участва в две последователни срещи с премиера на Северна Македония - Зоран Заев. Разговорите, организирани с посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел и словенския премиер Янез Янша, бяха разчетени като опит за натиск върху позицията на София. Те обаче не дадоха резултат. 

Румен Радев призова за европейска солидарност и подчерта, че нарушаването на правата на македонските българи е проблем на целия Съюз. В същото време словенският премиер, който е силен застъпник на разширяването, заяви, че споровете могат да се решават и по време на преговорите. 

"Основните проблеми трябва се решат, като тези между Сърбия и Косово и България и Северна Македония, но паралелно с това трябва да продължат преговорите", заяви словенският премиер Янез Янша.

След края на срещата евролидерите излязоха с обща декларация, в която потвърдиха 18-годишното си обещание към 6-те държави от региона, че ще бъдат членки на съюза.

"Ние ще продължим да правим всичко възможно за напредването на процеса по разширяване. Искаме Западните Балкани в Европейския съюз", категорична беше Урсула фон дер Лайен.

Лидерите обаче отново не се ангажираха с конкретна дата за постигането на целта.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК