Спорът между София и Скопие е основна тема на срещата на върха на ЕС

"Европартньорите започват да разбират позицията на България", заяви Румен Радев

06.10.2021 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Европартньорите започват да разбират позицията на България и налагането на вето върху членството на Северна Македония в Евросъюза. Това заяви българският президент Румен Радев преди срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения. Това ще е и един от акцентите на разговорите.

Преди началото на срещата на върха, председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, за пореден път изрази подкрепа към шестте страни и подчерта, че мястото им е в Общността.

"Ние ги искаме в Европейския съюз - ние сме едно семейство. Споделяме една история, едни ценности и съм дълбоко убедена, че споделяме и една съдба", заяви Фон дер Лайен. 

"Европейският съюз е нашата вяра и съдба. Европа е нашият континент", каза министър-председателят на Косово Албин Курти.

Срещата се провежда под егидата на словенското ротационно председателство на Европейския съюз, чийто основен приоритет е евроинтеграцията на региона. Любляна силно подкрепя Скопие в спора със София и се очаква темата да бъде основна в разговорите.

Президентът Румън Радев обаче категорично заяви - България няма да отстъпи от позицията си, докато Скопие не започне да изпълнява безусловно Договора за добросъседство от 2017 година. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК