България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Физическо оцеляване: Ще плащаме много повече за стоки и услуги в тежката зима

Ако сега за едни стоки в магазина плащаме 70 лв., след Нова година за същите ще даваме 100 лв., прогнозира Пламен Иванов

07.10.2021 | 08:06 Редактор: Елеонора Танева

Цената на природния газ скача с 36%, а цената на тока и парното се увеличава с 20%. Прогнозите са за поредно поскъпване с 20-30% след Нова година.

"Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.", прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

"Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето", коментира икономистът.

Според него голяма част от поскъпването на стоки и услуги е спекулативно.

"Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта", категоричен беше д-р Пламен Иванов. 

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си. 

"Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване", алармира експертът. 

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

"Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 2
ужас
преди 1 месец
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
Да трайно и постепенно се стига до увеличение, а и още ще има. Жалко за всички нас! Сигнализирай за неуместен коментар