С нова мярка свалят цената на тока за бизнеса, от януари - скок с 30%

Мярката е за 3 месеца

06.10.2021 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева

Прогнозните данни на енергийния регулатор предричат поскъпване на тока и парното за домакинствата до 30% след Нова година. Прогнозата потвърждават и експерти, но компенсации не се очакват.

"Oчаквам между 20-30%, но 30% няма да се достигнат с тези регулаторни мерки, които се планират в момента. Смятам, че може да се влезе в диапазона 20%, не повече", прогнозира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

 

Според председателя на КЕВР обаче с колко ще се вдигнат цените е рано да се говори.

"Движението на цените е толкова лабилно, че в момента човек не би трябвало да прави прогнози. Това само може да заблуди потребителите", контрира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Първи рекордно високите цени на тока усетиха от бизнеса. Затова в помощ на бизнеса КЕВР разписа нова по-ниска цена за фирмите с доставчик на ток от последна инстанция.

 

"Чрез промяна на формулата, по която се определя тарифата от последна инстанция, за всеки мегаватчас тя се намалява с между 15 и 30 лв. при цените на европейските пазари. Ако тези цени постепенно навлязат на българската борса, намалението може да се окаже и над 30 лв.”, уточни Иван Иванов.

Мярката ще подпомогне 256 000 фирми у нас.

"Новата мярка е насочена към малките и средните бизнес потребители, които от 1 юли излязоха на свободния пазар. Тогава той се отвори изцяло за небитовите потребители, което предполага, че всички тези фирми трябва да си намерят доставчик. За съжаление, голяма част не са успели да го направят и са отишли при доставчик на последна инстанция. Там цената е по-висока от тази на пазара. 41% са тези, които са излезли на по-високи от пазарните цени", уточни служебният министър на енергетиката Андрей Живков. 

Мярката има временен характер за срок от три месеца и влиза в сила от 1 ноември.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК