Шоково поскъпване на парното и топлата вода се очаква от януари

От Асоциацията на топлофикациите са категорични, че поскъпването ще засегне абонатите в цялата страна

05.10.2021 | 18:48 Редактор: Жаклина Иванова

След Нова година ни чака шоково поскъпване на парното. От Асоциацията на топлофикациите са категорични, че то ще засегне абонатите в цялата страна.

Поне 50% ще поскъпнат парното и топлата вода от 1 януари следващата година. Това прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

Увеличение на парното от първи януари следващата година ще има в цялата страна. Топлофикациите са с различна цена в момента, като това ще се отрази и при процента на повишение.

"Лошата новина е, че парното от първи януари задължително ще поскъпне. За съжаление, моята прогноза е доста по-различна от на останалите колеги. Поне с 50% ще се увеличи парното от първи януари", коментира Георгиев.

Въпреки очакваният ценови скок, много от хората, които използват топлофикация от години, са категорични, че ще продължават да използват услугите на дружеството. Други са на мнение, че повишаването на цените на парното ще им се отрази негативно и няма да имат възможност да плащат сметките си.

Общинският съветник Борис Бонев е на мнение, че "Топлофикация" от години не се опитва да промени и подобри услугите на потребителите.

"В други държава топлофикацията е най-предпочитаният, най-евтиният и най-достъпният начин за отопление през зимата. В България, и конкретно в София, те бягат като дявол от тамян от топлофикация и това е показателно", посочи той.

Столичният общински съвет ще обсъди на извънредна сесия в четвъртък стартиране на преговори с държавата за компенсации заради шоковото повишение на цените.  

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно одобри поскъпване с над 36%.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК