Експерт: Горивата ще поскъпват още

Евентуален ръст в стойността на акциза също ще доведе до повишаване на цените

05.10.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

До 20-25% е възможно да скочат цените на горивата за крайния потребител. Това коментира в предаването "Директно" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Днес се проведе заседание на ОПЕК, на което беше решено, че квотите няма да бъдат повишавани, което със сигурност ще доведе до нова несигурност на пазара, защото няма да се влеят нови количества", посочи той.

Бенчев прогнозира продължаващо покачване на цените за барел петрол до 90-100 долара, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на бензиноколонките.

Въпреки това, цените на горивата в България остават най-ниски в целия Европейски съюз, каза той.

Акцизният комитет към ЕК обмисля въвеждането на ново увеличение на стойностите на акциза върху горивата. Според Бенчев това може да означава по-сериозно поскъпване, което неминуемо ще повлече след себе си поскъпване на всички останали цени. 

Все още не може да се говори за същинска криза с горивата, но сме на прага ѝ, смята експертът. Основната причина - много ниските цени на суровината през последните години доведе до намаляване на ресурсите, които се влагат в проучване на нови находища. Това се отразява сега, когато търсенето нараства, обясни още Бенчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК