България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Делчев: Само партньорство между ИБГНИ, ДБ и "Продължаваме промяната" може да спре ГЕРБ

"Борисов да се кандидатира за президент, нали е юнак", заяви лидерът на ДБГ

01.10.2021 | 08:54 Редактор: Тодор Петров

Формулата на новото управление след последните сондажи на общественото мнение - възможна ли е следизборна коалиция на така наречените партии на протеста и промяната в 47-то народно събрание? 

"Казахме ясно, че смятаме за ключово да се осъществи дългосрочно партньорство между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ИБГНИ. Възприехме ентусиазирано идеята на ДБ да има общи листи за изборите. Това беше програма максимум, за да сме сигурни, че ГЕРБ няма да се първа политическа сила", заяви председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много трудно някой ще може да догони ГЕРБ в битката за първото място след изборите. Делчев смята, че от "Има такъв народ" не са се възползвали от шанса си, а сакото на първа политическа сила им изглеждало голямо. 

"Те отказаха да играят по нормалните и логични правила на политиката да се направи коалиционно правителство. Идеята е сключване на споразумение между партиите на промяната след изборите", каза още бившият депутат от коалицията ИБГНИ в студиото на "България сутрин".

"ИБГНИ подкрепи кандидатурата на Радев за президент още през февруари. От Движение "България на гражданите" нямаме решение по тази тема. Логично е ГЕРБ да издигнат Борисов за президент. Когато си юнак и твърдиш, че набиваш всеки, срещу когото се изправиш, трябва да излезеш смело срещу опонента си. Търсят вариант да подкрепят друга популярна личност, което не е признак на смелост. Това е началото на края на ГЕРБ. Очевидно в ГЕРБ вече липсват силни фигури", коментира Делчев. 

С по 50 лв. на мегаватчас електроенергия държавата ще компенсира бизнеса заради скъпия ток. Според Делчев това не е достатъчно като мярка.

"Излязоха чутовни кражби в сферата на енергетиката. Спекулацията е вид кражба, за да може някой да забогатее на гърба на останалите. "Марица-изток 2" не трябваше да спира производство. През август се създаде изкуствен дефицит. Предлагаме незабавна помощ за бизнеса и още едно решение, което ще спре шоковото нарастване на цената на тока - спирането на износа на ток за чужбина", заяви той.

Според него не сме в бизнес логиката и е грешно решение, че България е вързана само с Гърция. Някой някога е извършил нещо нередно, за да се стигне до това сега цената на тока да скача, категоричен е Делчев.

"България е с най-ниската енергийна ефективност от цяла Европа. Партиите на статуквото не искат да признаят вината си, че докараха енергетиката, през огромни дефицити и кражби, до състояние, в което бизнесът изнемогва", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Василев
преди 2 години
Тъпотията и алчността на упоменатите партии не им помагат да го направят. Сега ще върнат Тиквата на бял кон. Сигнализирай за неуместен коментар