Пускат нова поръчка за 1600 машини, ЦИК иска да гласуваме с една карта на изборите

У нас ще отворят над 11 600 секции, в чужбина са 671 в 67 държави

30.09.2021 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

22 партии и 7 коалиции до момента са подали документи за участие във вота 2 в 1 на 14 ноември. Само на партията на Васил Божков - "Българско лято" е отказана регистрация.

"Не е предоставено удостоверение за банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

А след като обществената поръчка за 1600 машини за гласуване беше спряна заради високата цена, която беше предложена от двете участващи фирми, от ЦИК готвят нов конкурс. Броят на устройствата може и да нарасне. 

Все още не е ясно и с колко карти ще се гласува, както и как ще се визуализира бюлетината, за да не се допускат грешки.

"Когато има по две устройства, ако се гласува с по две карти на всяко устройство, има възможност да бъдат объркани картите и намерението на ЦИК е да се гласува с една карта", заяви Матева. 

По прогнозни данни у нас ще отворят над 11 600 секции, а според избирателните списъци право на глас ще имат малко над 6,7 млн. души. 671 секции в 67 държави се очаква да отворят врати на 14 ноември в чужбина. 

В Германия право да отворят имат право над 100 секции след промените в закона, но федералната република въвежда максимум от 40 адреса извън дипломатическите ни и консулски представителства, където ще може да се гласува. 

"Тези 40 места, които сме определили, покриват територията на Германия, така че няма място, в което не се разкрива секция и до което на разстояние максимум 40-50 километра да няма секция", увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

От днес до 19 октомври стартира и подаването на заявления за хората, които искат да гласуват в чужбина. Продължава и регистрацията на инициативните комитети в ЦИК.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК