България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джудистът Марк Христов за бронза от Загреб и тайната на успеха

Всичко идва от възпитанието, подчерта треньорът Свилен Скерлев

30.09.2021 | 09:25 Редактор: Здравко Черкезов

Джудистът Марк Христов се окичи с бронз на турнира от веригата Гран при в Загреб. В решителната схватка за отличието при 73-килограмовите младият талант на "Шун джудо" победи с ипон румънеца Александру Райку, шампион в турнира от Големия шлем в Тел Авив през 2021 г. 

"Срещата започна интензивно. В ситуация, когато започна да ме контрира, му направих реконтра", разказа Марк в студиото на "България сутрин".

Треньорът му Свилен Скерлев разкри тайната на успешната работа с млади таланти.

"До голяма степен всичко идва от възпитанието – в семейството и в залата. То се изгражда и се допълва с много труд и постоянство. Спортистите са много често в трудни ситуации. Това ги прави по-силни и така се възпитават победители и успешни хора", посочи Скерлев пред Bulgaria ON AIR.

Според него джудото е подходящ за възпитание спорт, ако се практикува по интелигентен начин.

"Не е важно само спортното постижение, а и пътят, по който стигаш до него. Ако целта е самата победа, а не ежедневното усъвършенстване – тогава нещата стават трудни и неефективни", подчерта треньорът на Марк.

Марк Христов тренира всеки ден общо четири часа, сутрин и следобед по два. Понякога тренира и по три пъти на ден и рядко му остава време за нещо различно.

"Започнах преди 11 години, когато бях на 10. Нищо не ми липсва и не смятам, че пропускам нещо съществено важно", категоричен бе джудистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК