България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стойка Кръстева за цената на успеха, пътя към златото в Токио и бъдещето

В "България сутрин" олимпийската ни шампионка гостува заедно с треньора Борислав Георгиев

08.09.2021 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Олимпийската ни шампионка Стойка Кръстева, която вчера обяви, че слага край на състезателната си кариерата в бокса, гостува ексклузивно в студиото на "България сутрин".

"Бях се отказала малко по-рано. Съпругът ми и треньорът ми ме върнаха на ринга за тези Олимпийски игри. По много добър начин завършихме Игрите. Вече е време да обърна повече внимание на съпруга си и да предам своя опит на дечицата в залата, които не спират да идват. Бих се опитала да ги насърча да бъдат постоянни въпреки всички трудности. Да не се предават, да са много трудолюбиви и да не спират да мечтаят. Зад мен стоеше перфектният екип. Бяхме изиграли всеки един мач стратегически преди това", каза златната медалистка от Токио.

Стойка Кръстева ще работи и занапред с досегашния си треньор Борислав Георгиев

"За мен ще бъде чест да работя с олимпийска шампионка. Преди тя да се завърне бяхме колеги в "Локомотив", нещата продължават", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Това е доказан тандем във времето. В ОСК "Локомотив" ме приеха много радушно, започвайки като треньор. Нещата вървят в правилната посока", убедена е Кръстева.

"Бях сигурен, че ще стане олимпийска шампионка, тъй като знам какъв характер е. Нито за миг не се е оплакала от тренировки, изцяло е спазвала плана, който сме начертали. Стойка е пример, че трябва да имаме по-голямо самочувствие и да сме по-уверени. Винаги преди да излезем, сме си казвали: Все едно сме в нашата зала. Постоянно си повтаряхме, че трябва да сме далеч от медиите. По този начин тя показа огромната класа. Ако бяхме пренавити, може би нещата нямаше да се получат. Моята работа беше по-лесната - да моделирам перфектния боксьор. Такъв спортист се изгражда за много дълго време", разказа Георгиев.

"Искам да остана с позитивната равносметка какво ми е дал спортът. Той ме направи тази личност, изгради ме като характер. Освен всички постижения, които ми е дал, спортът ме направи човек. Не ми оставаше време за повече игра, свободно време, в което да си почивам. Най-тежко ми е било, когато съм получавала травми и не съм била уверена дали ще мога да продължа", посочи още Кръстева и изтъкна, че очакванията на хората тежат много на спортистите.

Тук е ролята на треньора, който не спира да успокоява състезателя, без значение кой е спортът, смята тя.

Кръстева копнее българският дух да се повдигне и нацията да си подаде ръка. В личен план мечтае семейството ѝ да се разрасне.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК