България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преди началото на академичната година: Каква част от студентите искат присъствено обучение?

Коментар по темата от Лидия Чорбанова и Даниел Парушев

16.09.2021 | 08:55 Редактор: Юлия Христова

Учебната година и за студентите ще започне в условията на поредната епидемична вълна на коронавируса. За разлика от миналата година, присъственото обучение остава приоритет. За какво настояват студентите малко преди началото на академичната година и какви мерки трябва да се вземат за нормалното протичане на практиките?

Вярваме, че присъствената среда е по-добра, но тя трябва да е сигурна. Срещаме огромно разбиране от страна на студентите. Една голяма част от тях са ваксинирани. Вярваме, че и преподавателите ще изберат сигурността. Животът и здравето на българското население е основната ни задача в момента. Това каза за "България сутрин" Лидия Чорбанова, началник на кабинета на здравния министър.

Тя припомни, че университетите имат своята автономия.

"Мисля, че няма да стигнем дотам дали трябва да задължим студентите да се ваксинират или не. Те вземат своите информирани решения. Разумният човек знае, че трябва да се грижи за здравето си и това на околните. Има и разумни мнения по този въпрос", заяви още тя.

Чорбанова посочи, че мерките се наблюдават внимателно.

"Ще бъде създадена възможност те да се ваксинират в университетите на място", допълни началникът на кабинета на здравния министър и уточни, че кампанията, която ще стартира е направена с визия и ще цели връщането на доверието в институциите.

"С помощта на СЗО и УНИЦЕФ ще стигнем до всеки, който иска да разбере що е ваксина. Трябва да дадем информация", подчерта още тя.

"В момента бележим почти 100% желаещи да се обучават присъствено. Колегите вече знаят какво представлява заразата. Имат възможност да се ваксинират. Една от причините - мислехме си, че в онлайн среда ще сме по-продуктивни, но това не е така. В един университет, освен обучението, можеш да изградиш и много добра култура", обясни председателят на Националното студентско представителство Даниел Парушев за Bulgaria ON AIR.

Според него, ако се повтори онлайн  обучението, няма да е добре за студентите.

"Обучението в университета е в пъти по-добро. Студентската общност мисли в посока да се ваксинира и няма да си правят постоянно тестове. Правим анализ каква част от тях са се имунизирали вече. Апелът не бива да е само към тях, а и към преподавателите, които са рискова група", категоричен бе събеседникът.. 

Даниел Парушев уточни, че трябва да се гледа положително на това, което се прави. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Повечето искат присъствено Сигнализирай за неуместен коментар