Напрежение заради мерките: Полиция влезе в двора на училище в Сливен

В двора първоночално са допуснати само родителите на децата от предучилищната група

15.09.2021 | 19:33 Редактор: Юлия Христова

В Сливен се наложи охрана и полиция да влязат в двора на училище, след като Ковид мерките предизвикаха напрежение. Родители пожелаха да присъстват на празника, но според заповедта на министъра на образованието - това не бе позволено.

Заради ограниченията, покрай пандемията, ескалацията на напрежението забави откриването на учебната година в сливенското 6 ОУ "Христо Ботев". В двора първоночално са допуснати само родителите на децата от предучилищната група. 

"След като видяха, че 5-6 годишните деца, родителите им са в двора и на тези на първи клас поискаха да влязат в двора", каза охранителят Ангел Куртев. 

На място идват патрули, които отцепват улицата. По-късно пристига още подкрепление. В същото учебно заведение напрежение имаше и преди време, когато масово родителите изненадващо изведоха децата си, след слух, че социалните ще ги отнемат. 

"Както винаги имаме проблем с родителите от етноса. Смятам, че ще се справим в движение и в благоприятна посока са нещата. – С полиция?- Охрана, полиция, помагат ни, дано всичко да е наред", посочи директорът Митко Митев. 

На обратната страна, при пълно спазване на мерките започна учебната година в Търговище, където Ковид картината е сериозна. Голяма част от родителите и роднините на децата останаха зад оградата, за да няма големи струпвания в училищния двор.

"По-голямата част от педагогическия и непедагогическия персонал са или преболедували, или ваксинирани, доста голям е процента на ваксинираните, общо колеги с антитела са над 60%", обясни директорът на ОУ „Христо Ботев“ в Търговище Димитър Алексиев.

Началото на учебната година В ОУ „Христо Ботев“ в Търговище започна без отсъстващи деца заради заболяване и само с един преподавател под карантина.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не знам какще се социализират братята роми като не могат да спазват елементарни правила. Сигнализирай за неуместен коментар