Отново в клас, но срещу два теста за Ковид-19 седмично - ето къде

"Въвеждането на бързи антигенни тестове ще бъде със съгласието на родителите", посочи сръбският образователен министър

15.09.2021 | 15:42 Редактор: Жаклина Иванова
Отново в клас, но срещу два теста за Ковид-19 седмично - ето къде

Сръбският министър на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич заяви, че в Сърбия обмислят въвеждането на тестове за учениците два пъти седмично, както се прави в Германия.

Ружич каза пред телевизия Пинк, че според последните данни в онлайн часовете поради коронавирусна инфекция или карантина в Сърбия има 0,5% от общия брой ученици.

Той припомни, че ако 10% от децата от един клас са заразени, целият клас преминава към онлайн уроци за 10 дни и добави, че в Германия процентът, при който се предприемат такива мерки, е 20. Ружич посочи, че положението в училищата не е тревожно, засега няма клъстери, което не е невъзможно да се случи, но образователната система няма да спре.

Въвеждането на бързи антигенни тестове ще бъде със съгласието на родителите, предаде БГНЕС.

"Мислим за това и тук, в Сърбия, може би ще го въведем със съгласието на родителите. Това биха били бързи антигенни тестове или като начало наблюдение на симптомите и измерване на температурата. Но образователният процес няма да спре", уточни Ружич. Той обясни, че в света има тенденция да се премине към традиционния начин на занятия в училищата, но това няма да се случи, ако числата са по-високи.

Сръбският образователен министър отбеляза, че въвеждането на сертификат за Ковид-19 ще помогне за увеличаване на броя на ваксинираните хора с поне 10 %.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК