България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца мъкнат тежки раници: Ортопед обясни как да ги предпазим от деформации

Важно е раницата да е симетрично поставена и прилегнала на гърба, посочи д-р Евгени Влаев

16.09.2021 | 08:20 Редактор: Здравко Черкезов

Първолаците ще носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден. Децата имат общо седем задължителни буквара, от които поне три се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Какви последствия ще имат тежките раници за децата?

"Последствията няма да са тежки деформации на гръбначния стълб, но за тези малки деца това си е тежък багаж. Умората на гръбнака, неправилната стойка би довела до леки позиционни деформации. Тежко заболяване няма причина да се отключи – нужно е предразположение и/или генетичен фактор", обясни хирургът ортопед в Клиника по ортопедия и травматология към МБАЛ "Токуда Болница София" д-р Евгени Влаев в студиото на  "България сутрин".

Важно е раницата да е симетрично поставена и прилегнала на гърба на детето, стана ясно от думите на д-р Влаев.

"Раницата трябва да е прилепнала по целия гръб и да му е удобно на детето. Не трябва да се усеща болка по гърба", категоричен е ортопедът.

Освен да носят тежки раници, покрай дистанционното обучение на децата им се налага и постоянно да седят пред компютъра. Според д-р Влаев комбинацията от двете би усилило ефектите им.

"Вкъщи няма достатъчно добри условия, няма добра ергономика на учебното място. Детето може да стои легнало, може да стои неправилно на стол или диван, което в училищата е изчистено с ученическите чинове. Това подобно води до асиметрично натоварване на гърба, а това от своя страна може да доведе до дискомфорт при децата – болка, мускулни спазми и тонусът им да се промени", изтъкна ортопедът пред Bulgaria ON AIR.

Според него детето би трябва да се наблюдава и от родителите, и от училищните власти за промяна на походката и белези за деформация.

"Ако говорим за заболяването сколиоза, белезите са следните: промяна във височината на раменете, промяна в хоризонтала на таза, синдромът на лошо скроената количка", посочи д-р Влаев и поясни, че симптоми са видими най-често при 9- и 10-годишните.

Съветът му към родителите е раниците да са по-леки, доколкото е възможно, да бъдат симетрично разположени и с две рамки за двете рамена.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК