България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Василева, ИТН: 45-ото НС прие нов Изборен кодекс, 46-ото актуализира бюджета

"Партиите не можаха да излязат от предизборната си кампания", заяви зам.-председателят на парламента

14.09.2021 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание на 16 септември. Какво успя да постигне за краткия си мандат 46-ото Народно събрание и за какво не остана време? 

"Има символика в това, че последното заседание на НС съвпада с първия учебен ден. Все още всички имаме много какво да учим. Надявам се да не повтаряме същите грешки в следващия парламент. Не остана време за страшно много неща - реформи в секторите правосъдие, здравеопазване, образование. Партиите не можаха да излязат от предизборната си кампания и да започнат прагматична работа. Съсредоточихме се върху това, което ни разделя и различава", заяви зам.-председателят на НС от ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че е съставен изцяло нов правилник за работа на парламента, който е отдалечил същинската работа на комисиите към Народното събрание.

По думите ѝ от изключителна важност е бил приетият от 45-ото НС нов Изборен кодекс. Дал е друга основа на провеждане на избори и друг тип легитимност на резултатите.

"45-ото НС даде основа да спрем дебата за това дали са честни или не българските избори. 46-ото НС свърши изключително важна задача - актуализацията на бюджета. Без бюджет няма как да функционира нито един сектор на икономическия живот. Парламентът подсигури спокойствието на българските граждани поне до края на тази година", подчерта Василева пред Bulgaria ON AIR.

"Това, което се случва в последните дни, ми прилича повече на предизборна кампания, отколкото на работа на народни представители. Парламентът се превърна в наддаване кой ще обещае повече реформи и кой е по-демократ от другите", изтъкна още тя.

От ИТН са категорични, че няма да се откажат от борбата си партийната субсидия да стане 1 лев. На този етап не срещат разбиране от останалите политически партии, отчете Василева.

Според нея в следващия парламент трябва да се започне с дебата за съдебната реформа. Утре депутатите ще разгледат единствено Закона за Бюрото за защита на свидетели.

Василева коментира и неносенето на маски в пленарната зала:

Имаше дебати дали в залата депутатите трябва да бъдат задължително с маски. От МЗ казаха, че това не влиза в кръга от местата, където е задължително носенето на маски. Не мисля, че това е най-големият проблем. 

Според нея служебното правителство се е справило с някои неща, но не е постигнало резултати с доста други и е трябвало да успокои ситуацията в страната. 

"С провеждането на изборите се справиха. Трябва да отдадем дължимото и на ЦИК", отбеляза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК