Президентът Радев разпуска парламента на 16 септември

Ще бъде назначено ново служебно правителство

13.09.2021 | 12:22 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев ще разпусне 46-ото Народно събрание на 16 септември (четвъртък). Тогава държавният глава, в изпълнение на конституционните си правомощия, ще обяви и състава на новото служебно правителство.

Очаква се голяма част от министрите да запазят постовете си в новия служебен кабинет.

Дава се последен шанс депутатите да гласуват важните, според тях, законопроекти. Някои от тях са на финалната права в комисиите. На 15 септември, когато ще бъде последното заседание на парламента, е възможно да станат част от законопроектите да минат на второ гласуване и да станат факт.

Преди дни държавният глава реши, че е излишно да се харчат още пари и насрочи парламентарните избори в една дата с президентските - 14 ноември.

"Конституцията предвижда, че президентът трябва да назначи служебно правителство и едва след това да разпусне Народното събрание. Той вече направи заявка, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 14 ноември. Изборният кодекс е предвидил, че 60 дни преди провеждането на изборите президентът трябва да разпусне парламента", обясни експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Оказа се обаче, че депутатите дори не могат да съберат кворум за някои от комисиите, за да станат факт промените. Такъв е случаят с разглеждания закон за НСО. В предложението на "Има такъв народ" се предвижда да бъде намален броят на охраняваните лица и под охрана на НСО да бъдат само президентът, премиерът и председателят на парламента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК