Манолова за Ива Митева: Тя искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание

Искрите между депутатите продължават и в изтичащите часове на 46-ото НС

13.09.2021 | 17:40 Редактор: Здравко Черкезов

На 16 септември 46-ото Народно събрание отива в историята. В изтичащите часове искрите между депутатите продължават. Повод за поредните нападки стана отказът на председателя на парламента Ива Митева да свика извънредно пленарно заседание.

"Те не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци. Да, от една страна имам искане за извънредно заседание, от друга страна правилникът ме ограничава", обясни председателят на парламента.

Записаните правила могат да се заобиколят, категорични са другите партии. 

"Правилникът затова е правилник – за да има различни процедурни възможности и ако човек има желание, да се свърши работа. Слава богу президентът даде този ден, да го използваме добре. Това наистина ни е важно, то е наш зор", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Председателката на парламента г-жа Митева искаше да започне съдебна реформа, но нямаше желание. Тук не е нужно чиновническо решение, тук мислене на конституционалист", смята председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолов.

Конституционалистът доц. Наталия Киселова смята, че време и възможност парламентарният звънец да удари извънредно има. Все пак депутатите ще успеят да влязат за последно в пленарната зала. Оценката им за работата на този парламент не е висока. 

"Този парламент е изчерпан. Няма какво повече да свърши", категоричен е депутатът от БСП Филип Попов. 

"Много неща не свършихме, не свършихме нищо. Това е моята оценка. Парламентът не трябва да е като свраки, които крякат една срещу друга", коментира Росица Кирова от ГЕРБ. 

Засега е ясно, че в дневния ред на депутатите в сряда влизат текстовете, с които Бюрото за защита на свидетелите се отнема от главния прокурор и преминава под ръководството на Министерството на правосъдието.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК