ДБ: Призоваваме г-жа Митева да свика заседание утре или най-късно във вторник

От "Изправи се БГ! Ние идваме" я обвиниха, че нарушава Конституцията

12.09.2021 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

Спор в последните дни на 46-ия парламент за това трябва ли да има извънредно заседание в понеделник или депутатите да се съберат на редовно заседание в сряда. Решението на председателя на Народното събрание Ива Митева да не свика заседание утре предизвика реакция от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". 

Искането за свикване на извънредно заседание на парламента на 13 септември е подписано от 58 депутати. Председателят на Народното събрание обаче заяви, че няма основание да се съобрази с него. 

"Извънредно заседание за понеделник не съм насрочила, защото искането за извънредно заседание постъпи в деловодството в 1:56 през нощта в петък срещу събота. Аз щях да го насроча още в събота или неделя, ако нямаме обаче едни други норми в правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители", заяви Ива Митева.

Решението на Митева обаче срещна отпор. От "Изправи се БГ! Ние идваме" я обвиниха, че нарушава Конституцията.

"Текстът на член 79 от Конституцията е кристално ясен - председателят на НС насрочва извънредно заседание по искане на изброени са хипотези, включително 1/5 от народните представители. Този текст, който изисква 72 часа, има изключение, и то е - ако Народното събрание не реши друго", заяви Мая Манолова. 

Да промени решението си поискаха и от "Демократична България".

"Призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта. Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение", заявиха от партията.

Според председателя на парламента депутатите могат да се съберат последно в сряда, когато президентът да издаде указ, с който разпуска Народното събрание от четвъртък. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК