Председателят на Спецсъда: Не могат да ни закрият за три дни

46-ото НС няма да успее да гласува окончателно закриването на спецзвената

13.09.2021 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Правната комисия прие решение за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Предложението беше гласувано на първо четене дни преди закриването на 46-ия парламент.

Народните представители заседаваха едва 30 минути в отсъствието на част от депутатите и главния прокурор.

"Аз искрено щях да го попитам в момента, когато говори за независимостта на прокуратурата и съдебната власт и си е чатил в същото време с PR-а на бившия премиер, дали това е елемент от тази независимост или трябва да го разбираме по някакъв друг начин. За съжаление, г-н Гешев не е сред нас, но този казус от миналата седмица е поредното доказателство за необходимостта да пристъпим към промяната, за която говорим", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

На заседанието обаче присъства председателят на Специализирания наказателен съд, според когото законопроектът не може да бъде изпълнен в толкова кратък срок от оставащите дни на парламента. 

"Не може да стане в рамките на тридневния срок, след което да се решават всички останали проблеми. Единственият вариант при този законопроект е да се запечата тази сграда, за да не може служители, които нямат статут – да имат достъп до делата", заяви председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова.

На първо четене, но от второто заседание по темата, закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратурата беше прието с гласовете на 11 народни представители. 

"Тази стъпка е положителна в посока реформа на съдебната система", каза Меглена Гунчева от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Никой от седящите на тази маса не повдигна въпроса и не поддържаше становището, че производствата следва да бъдат прекратени. Напротив! Онези извършители, които са извършили противоправни деяния, следва да понесат своята отговорност, а не делата им да започват от нулата и по този начин да избягат от наказателното производство", заяви Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Заседанието обаче се оказа по-скоро символичен акт, тъй като законопроектът няма да достигне до второ и окончателно приемане. Причината е закриването на 46-ото НС на 16 септември.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК