Депутат от ДБ: Неизбежно е закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Всеки прокурор може да разследва главния прокурор, припомни Атанас Славов

27.07.2021 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева

Вътрешният министър Бойко Рашков напълно основателно даде сигнала срещу главния прокурор до ръководителят на Националната следствена служба. Дори Прокуратурата трябваше да се самосезира, когато правосъдният министър внесе искането във Висшия съдебен съвет за отстраняване на Гешев". Това заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той припомни решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

"Прехвърлянето на сигнала към Спецпрокуратурата показва, че без промени в Конституцията, свързани с  отчетността на главния прокурор, няма да се извършат реформи", коментира Славов.

Според него отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване на Гешев е било незаконно.

"Във ВСС има бетон статукво, което защитава главния прокурор. Г-н Магдалинчев е избран от политическата квота. Ако някой член на ВСС от политическата квота се чувства притиснат - да обясни защо. Не трябва да се стига дотам парламентът да се намесва в казуса с отстраняването на главния прокурор", категоричен беше депутатът пред Bulgaria ON AIR. 

Той е убеден, че закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура е неизбежен ход.  

Славов е на мнение, че не всички дела, които са в Специализирания съд, ще трябва да започнат отначало, ако институцията бъде закрита. 

"Най-естественото е тези дела да се върнат в окръжните съдилища по компетентност. Да не се създават специални производства за специален клас хора, защото заприличва на извънреден съд. В зависимост от етапа на делата, в някои случаи ще се наложи да започнат отначало от съдебна фаза, в други случаи - ще бъдат довършени от други състави", прогнозира депутатът от ДБ. 

Според него правосъдната реформа ще сложи край на постоянния арест, който в някои случаи играе ролята на присъда.

"Големият репресивен момент е, че с години могат да те размотават по арести, без да си осъден. Това е форма на репресия", добави Атанас Славов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК