Милева за сигнала на Рашков срещу Гешев: Политическа атака, цената ще я платят гражданите

Сигналът е пренасочен към Специализираната прокуратура

27.07.2021 | 17:35 Редактор: Елеонора Танева

Вътрешният министър Бойко Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор до заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Според Рашков сигналът трябва да отговори на въпроса недосегаем ли е главният прокурор, а този път материалите се базират върху електронна комуникация и специални разузнавателни средства. 

"По два закона в нашата страна е забранено разпространяването на данни, събрани чрез СРС. Публикуваните кореспонденция са подбирани специално с основната цел да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са се случили така, както на главният прокурор му се иска", мотивира се Бойко Рашков.

Той коментира и отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа сигнала му и искането за отстраняване на Гешев

"Виждам, че има опоненти по този въпрос, включително и изказвания от членове на ВСС, които гледат от ъгъла на защитата на главния прокурор Иван Гешев", заяви вътрешният министър.

В съобщение до медиите от Националната следствена служба заявиха, че са препратили сигнала към Специализираната прокуратура, защото Службата няма правомощията да образува досъдебни производства. От самата прокуратурата определиха сигнала като поредна политическа атака. 

"В случай, че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени в заседание на ВСС, трябва да се има предвид, че тези факти вече бяха определени като правно несъстоятелни. Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институцията и уронване авторитета на прокуратурата.  За съжаление, цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и тази цена ще бъде платена от българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Бойко Рашков заяви, че ако сигналът срещу обвинител номер 1 отново не бъде разгледан, ще го отнесе до самия главен прокурор.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК