България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Храната е ключов фактор за силен имунитет, справяне със стреса и Ковид-19

Минералните води са утрешното ни злато, българската храна е уникално чудо, каза акад. Атанас Атанасов

14.09.2021 | 08:34 Редактор: Юлия Христова

В условията на пандемия на преден план излиза проблемът: защо българинът не може да се похвали с добро здравословно състояние в сравнение с жителите на останалите европейски страни. Какви храни трябва да подбираме в дневното си меню за силна имунна система?

Храната е комплекс от фактори, тя е местна или вносна, и големият въпрос е с каква храна се храним, както и колко е чиста. Храната е тази, която създава имунния отговор към редица болести и фактори. Трябва да разгледаме храната доколко е стрес или точно обратното. Това каза за "България сутрин"  ръководителят на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов.

Според него в последните 10-15 г. не обръщаме толкова внимание как се контролира качеството на храната.

"Българинът се е славил като столетник. Сега сме под 300 столетника. Трябва да подбираме храни, които не са важни само за нашия организъм. Например, Ковид-19 механизмът почива на принципа на бактериите", посочи той за Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се започне от качествена пшеница и да се стигне до качествени билки.

"Това означава и добър вкус. Когато имате силна имунна система - което е толкова широко понятие - тя може да устои на всякакъв стрес, независимо дали при пандемия или стрес на работното място", уточни акад. Атанас Атанасов.

Ученият е на мнение, че минералните води са утрешното ни злато.

"Нека българинът да е куражлия. С промените ще дойде и този момент - да осъзнаем, че българската храна е уникално чудо. Тя е тази, която може да ни изкара от дадено състояние", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК