Леките форми на коронавирусна инфекция не водят до имунитет

Германски медици са проследили разпространението на SARS-CoV-2 сред футболисти от Бундеслигата

12.07.2021 | 17:17 Редактор: Десислава Атанасова
Леките форми на коронавирусна инфекция не водят до имунитет

Германски медици са проследили разпространението на SARS-CoV-2 сред футболисти от Бундеслигата и са установили, че в много случаи леките форми на коронавирусна инфекция не води до развитието на пълноценна имунна реакция и образуване на антитела. Изводите са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

"Проведохме уникално наблюдение на голям брой футболисти, които редовно даваха проба за следи от SARS-CoV-2 в организма. Те показаха, че вирусът може временно да колонизира тялото на безсимптомния носител, като при това доста често не предизвиква системна имунна реакция”, пишат учените.

В статията се обръща внимание на факта, че германските лекари продължили да провеждат тестове за следи от РНК на коронавируса дори след като са били открити в организмите на заразени футболисти. Това даде възможност на учените да преценят как се е развила инфекцията при играчите на Бундеслигата, които са я преживели безсимптомно.

За втората половина на миналата година лекарите регистрирали 98 случая на заразяване с коронавирус сред 1 700 футболисти, треньори и помощен персонал. От тях 11 проявили необичайна безсимптомна форма на Ковид-19, при която само първият PCR тест е бил положителен, а останалите – отрицателни, пише БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК