България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фотографски проект представя прекършената връзка между човека и храма

Има много църкви, които са невъзстановими и ще изчезнат напълно, сподели фотографът Радослав Първанов

06.09.2021 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Стотици храмове в цялата страна се саморазрушават, оставени на произвола на времето. В тях отдавна не са палени свещи за здраве и не е отправяна молитва. Фотографът Радослав Първанов издирва такива храмове и ги събира в своя проект "Счупената вяра". 

Един от тях е църквата "Св. Иван Рилски" край габровското село Горен Угорелец. 

"Това е храм, който е пример как вярата е най-силното нещо, което ни крепи и обединява. Пример как местните жители решават със собствени усилия да възстановят храма. Той е построен преди почти 100 г. и днес се е превърнал в кауза за обединение", заяви фотографът Радослав Първанов в "България сутрин".

Той уточни, че селото е и с уникално географско название. Толкова уникално, че в Антарктида има морски нос, който носи това име. 

Една част от храмовете, до които достига, са случайно открити при преходи в планината. На други попада, докато си говори с хората по селата.

"Имам афинитет към изоставените места в България. Веднъж, когато се доближих до една изоставена селска черква и исках да я снимам, ми беше свито, чувството е много странно. Когато видях резултата от снимките и начина, по който изглежда една църква, ми изникна името за проекта "Счупената вяра". Знаем, че счупеното и да го лепим - пак остава счупено. Важно е връзката между човека и храма да не бъде счупена. Има много храмове, които са невъзстановими и до няколко години ще изчезнат напълно", сподели фотографът-патриот пред Bulgaria ON AIR.

След като публикува снимки от храма край село Горен Угорелец, започват дискусии и се намират добри хора, които решават да помогнат на местното население в мисията им да възстановят църквата.

"След като хората видят снимките започват дискусии дали трябва да се грижим за храмовете. Повечето хора подхождат с носталгия, защото на някои от тези места те са израснали. Когато снимаш и показваш - това насочваш вниманието, изкуството може да провокира. Така стана и с храма "Св. Иван Рилски". За щастие местните ще успеят да го възстановят, много хора ще помогнат", разказва фотографът.

И е убеден, че крепителят на всичко онова, което е човек в живота, е вярата му. 

"Без значение дали сме силно вярващи или се сещаме за църквата само по празниците, не бива да оставяме храмовете да изчезнат. Старите хора са давали последните си пари, за да изградят един храм, в който да се помолят за благоденствие, за добра реколта. А ние не пазим това, което са съградили предците ни", със съжаление констатира Радослав Първанов. 

Фотографът е уверен, че една част от храмовете, за които разказва в проекта си "Счупената вяра", ще бъдат възстановени, но много от тях, за съжаление, вече са безвъзвратно загубени. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК