С 250 хил. лв. ремонтират градината на църквата "Свети Георги" в София

Парите са от частен дарител

11.06.2021 | 20:00 Редактор: Десислава Атанасова

Градината на църквата "Свети Георги" в центъра на София ще се ремонтира от частен дарител. Какво ще се промени?

Градина на почти век, присъстваща в спомените на поколения столичани, градинката на "Свети Георги", носи история в себе си. Днес я намираме в боклуци, с множество графити и напукан асфалт. 

"Тук съм се родила, тук съм израснала, остаряла и така нататък. Как се променя пространството с години? Към по-лошо, за съжаление. Трябва да се ремонтира", споделя Антоанета.

До месец се очаква да започне дългоочакваният ремонт на градината на "Свети Георги", който е считан и за патрон на район "Триадица". Финансиран е от частен дарител, а стойността на проекта е около 250 хиляди лева.

"В капиталовата програма на Столичната община залягаше перо на стойност около 500 хил. лева за ремонт на това пространство. Миналата година тази позиция беше силно редуцирана заради общото намаляване на бюджета на Столичната община в полза на мерките за предотвратяване на последиците от коронавируса", обясни кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. 

Реконструкцията ще бъде в 4 етапа, за да не са затваря цялата градина и ще продължи до началото на учебната година. Предстои допълнително озеленяване, поставяне на видонаблюдение и енергийно ефективно осветление, но ще се запази автентичният вид. Чешмата, която е паметник на изкуството няма да бъде реставрирана сега.
 

"Организираме кампания за събиране на стари снимки на тази чешма. Обикновено изпращат хората снимки на свои стари роднини, които тогава са деца и са заснети на фона на тази чешма. Вече имаме доста добра представа за автентичния вид на чешмата", посочи Божилов.

До 30 юни жителите на София могат да внасят писмени предложения за реконструкция по електронен път до община "Триадица“. Обсъжда се скоро да се реновира и самият храм "Свети Георги".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК