България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алибегов: Бойкот! Няма да затваряме дискотеките, няма да спазваме вечерния час

Парламентът и здравните власти имат срок от 3 дни да отменят мерките, обяви председателят на БАЗ

03.09.2021 | 08:00 Редактор: Здравко Черкезов

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) ще бойкотират заповедта на здравния министър за новите ограничения и няма да я спазват. Ресторантьорите обявиха, че започват протести в различни градове на страната. 

"Ще дадем срок от 3 дни на парламента и здравните власти да отменят тази заповед. Ако този срок не бъде изпълнен, от вторник започваме протести в цялата страна и всички сме единни, че ще бойкотираме тази заповед. Няма да затваряме нощните заведения и няма да спазваме вечерния час", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов в "България сутрин".

Той е категоричен, че мерки за бизнеса няма, и обвини министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в лъжа.

"Беше внушено на всички, че когато се затваря бизнес, има мерки, които автоматично се активират. Това е лъжа. Мерки няма нито за бизнеса, нито за служителите", посочи председателят на БАЗ.

Според него България е единствената страна, която забранява на народа си да работи, отнемайки му конституционно право, и след това казва: "Стойте си вкъщи, пари няма".

"Служебният кабинет използва нас за най-шумен натиск за актуализация на бюджета, а там няма пари за толкова мащабен локдаун. И да бъде приет, за тези пари няма механизъм да стигне до служителите. Не са изготвени никакви мерки. Има стари мерки, които да бъдат направени нови", коментира още Алибегов.

Основният проблем пред туристическия бранш и в частност ресторантьорския, според Алибегов е, че голяма част от служителите са принудени да напуснат и да търсят по-сигурна работа в друг сектор. Затова той е на мнение, че не трябва да се налагат ограничения или квоти за ваксинация, преди такива да е изпълнил държавният сектор.

"Сочат ми с пръст Европа, но в Европа държавата си е свършила работа и едва тогава ти налагат тези мерки. Най-много ваксинирани са хората над 60-70 години. С кого трябва да работим? Даже и 100% да е ваксиниран персоналът, трябва да очаквам 100% ваксинирани клиенти ли? Какво да направя, да ходя да ваксинирам клиенти?!", пита председателят на БАЗ чрез ефира на Bulgaria ON AIR.

Алибегов призна, че секторът не е спазвал досегашните мерки, тъй като "няма как да работят на 50% капацитет при 100% разходи". И е категоричен:

"Няма позволим да останем затворени заради едни и същи грешки от миналата година".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Хем е важно хората да си развиват бизнеса, хем е безумно. Без заведения може!!!! Сигнализирай за неуместен коментар