Ресторантьори на протест: Стига лъжи! Ние сме експериментално зайче на всички

Браншови организации поискаха оставката на министър Стойчо Кацаров

02.09.2021 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

След обявяването на новите мерки реакцията на ресторантьорите не закъсня. Браншови организации поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, а във Велико Търново почти всички заведения затвориха за няколко часа в знак на протест.

По време на протестното шествие бармани, сервитьори и съмишленици спираха пред всяко заведение и ръкопляскаха пред затворените врати.

Новите Ковид мерки затвориха нощните заведения и ограничиха работното време на ресторантите до 22 часа. Ресторантьорите не останаха длъжни и веднага скочиха в своя защита. 

"Ние искаме да ни оставят да работим. Не искаме обещания, не искаме срещи повече. Достатъчно ни лъгаха и финансовото, и икономическото и най-вече здравното. Докато не бъдем чути, във всеки един град на България всеки ден", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние сме хората, които ходим с маските вече година и 8 месеца, ние сме изринатите по муцуните, ние сме хората, на които са ни обринати ръцете, ние сме хората, които спазваме всички мерки и носим кръста на тази пандемия. Ние сме експерименталното зайче на всички хора, които гласуват някакви закони. Ние вече не вярваме на нищо. Вярваме на ясни, конкретни взети мерки", каза собственикът на заведения Димитър Манолов.

Хората в бранша са категорични, че огромна част от заведенията са обречени на фалити и ще оставят без препитания служителите си. Протестиращите са притеснени и от разделянето на клиентите на ваксинирани и неваксинирани. 

"Днес искам да застана до моя шеф и да защитя правото ни на работа. Като млади хора искаме да останем тук, искаме да работим. Правото да идваш на заведение е свободно. Спазваме всички мерки и не сме спирали да ги спазваме. Искаме да работим, а не да разчитаме на държавата", категорична е една от работещите в бранша.

"Ние не сме вирус. Ние сме най-ощетеният бранш, най-пострадалите. Разделят ни и това за мен не е правилно", допълни друг протестиращ.

Фитнесите също ще работят на по-ниски обороти - могат да приемат клиенти само до 30% от капацитета на залите. 

Михаил Ситев е собственик на един от големите фитнес центрове в Бургас. Споделя, че новите правила няма да променят значително работния процес, тъй като посещенията по фитнес залите е спаднало още от предходните Ковид пикове у нас. 

"Браншът страда като цяло, така или иначе не можем в момента на пандемия да си възвърнем на 100% оборотите", сподели Ситев.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК