България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След политическата и конституционната криза: Задава ли се нов политически проект?

Коментар по темата на Геновева Петрова и Калоян Велчев

12.08.2021 | 09:23 Редактор: Юлия Христова

Народното събрание ще приключи процедурата с първия мандат като гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Това стана ясно след втория председателски съвет. След политическата и конституционната криза - какво следва?  

Очевидно по-скоро няма да се реализира този втори мандат. Какво ще се случи с третия мандат - там е възможно той да бъде реализиран, да се постигне консенсус. Ако мандадът бъде връчен на БСП, шансът да е реализиран са минимален. Това каза за "България сутрин" социологът Геновева Петрова.

Според нея партиите, ако има намерение за това служебното правителство да се направи за нова политическа формация, това би било неуспешен ход от страна на президента Румен Радев.

"Ролята на президента е не просто сформиране на правителство при решаване на политически кризи. Говорим, че той е страна в тази ситуация. Още нещо - това не повишава общественото доверие в парламента. Чува се не на последно място, че единствената алтернатива е друга форма на управление - когато ценността на парламентарната демокрация отслабне, естествено ще се потърси другата алтернатива. В момента нашите политически формации са слаби", коментира Геновева Петрова.

Можем да четем този ход като това, че Борисов има хора, с които да управлява. Това посочи за Bulgaria ON AIR социологът Калоян Велчев.  
    
По думите му "червените линии" и в този парламент са станали много.

"Виждаме смяна на позиции и резки промени. Самият премиер Стефан Янев е фигура, която е близка до президента Румен Радев. Не е подходящ момента за нов политически проект, не вярвам да го видим преди президентските избори. Немалко от фигурите в служебния кабинет заявиха, че биха се оттеглили от политиката", допълни Калоян Велчев.

Той е на мнение, че настроения за президентска република са много опасни. 

"В момента имаме достатъчно силна президентска институция", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Надявам се да се задава Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
И да се появи няма да вземе никакви гласове. Нагледали сме се на нови проекти. Няма да има скоро такова явление като ИНТ - създадоха се и на първите избори още имаха успех. По-скоро са изключение. Сигнализирай за неуместен коментар