България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Все повече лекарства изчезват от българския пазар, основно по икономически причини

За спешни промени в Закона за лекарствата, свързани с паралелния внос на липсващи лекарства, призова Боряна Маринкова

12.08.2021 | 09:12 Редактор: Елеонора Танева

Продължава изтеглянето от пазара на лекарства, които не са проблематични относно безопасността им. Това сочи публикуваният наскоро годишен доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата.  Според данните през 2020 г. са изтеглени 268 лекарства.

"Те нямат проблем с лекарствената безопасност, а са изтеглени основно по икономически причини. Лекарствата са ползвани и предписвани от лекари, но често не могат да осигуряват необходимата финансова възвращаемост на производителя. В някои случаи имат проблем с регистрацията у нас, защото са с с произход от трети страни, каквато вече е Великобритания". Това обясни изпълнителният директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства Боряна Маринкова пред "България сутрин". 

Тя уточни, че 18 от изтеглените лекарства са за лечение на злокачествени заболявания, 15 - за епилепсия, над 10 са медикаментите за лечение на сърдечно-съдови заболявания. 

"Други причини за изтегляне на лекарства са периодичните нарушения на доставките, трудният достъп на нови лекарства до нашия пазар, тъй като сме малка държава и често подобна инвестиция не е обоснована. Има много висок ценови натиск върху лекарствата", подчерта Маринкова.

Тя призова за по-голяма гъвкавост, свързана с доставките. 

"Така както се следи в момента къде има доставки на ваксини и къде има недостиг, така може да се следи и за лекарствата в рамките на ЕС. В целия ЕС има единни подходи за издаването на разрешения за лекарства, което гарантира произхода и безопасността. Подходът от ваксините може да се използва за доставки на лекарства, за които има недостиг в различните страни", заяви Боряна Маринкова пред Bulgaria ON AIR. 

"Чрез нашата платформа сме помогнали сме на над 1430 души, които са се сблъскали с липсата на лекарства. Създадохме я преди 2,5 години. Опитваме се, когато има личен недостиг на лекарства, да съдействаме с информация чрез нашите партньори в дистрибуторската мрежа. Така, когато пациент не намира дадено лекарство, подава информация и ние успяваме да намерим в някоя друга аптека", обясни Маринкова.

Съдействат и на пациенти, които търсят изтеглени или неразрешени у нас продукти. 

"Паралелната дистрибуция е законов механизъм за коректен, гъвкав подход за осигуряване на лекарства. Ако в България има внос от една компания, която внася лекарство за високо кръвно, по същия начин търговец с лиценз за работа в ЕС, трябва да може да го придобива от друга държава в Европа, където има излишък. Това може да става бързо, в рамките на три седмици, със спазване на всички законови изисквания, като превод на листовката например", категорична е Боряна Маринкова. 

Тя отбеляза, че много държави в Европа използват паралелните дистрибутори при своите доставки. И призова, когато има действащо правителство и на дневен ред е Законът за лекарствата, да се реши проблемът със спешния внос от Европа. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Най-печелившата индустрия- фармацията Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Никой не се интересува, докато не стане проблемът негов. Най-малко пък депутатите по комисиите. Гласуват закони, от които имат лична изгода. Всичко останало все едно не съществува. Сигнализирай за неуместен коментар