България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Защо цената на хляба скача, след като няма увеличение в тази на пшеницата?

"Добивите на зърнените култури тази година са нормални", сподели зърнопроизводителят Радослав Христов

04.08.2021 | 08:05 Редактор: Жаклина Иванова

Цената на хляба се увеличава. Килограм бял хляб вече се продава по 1,7 лв. на дребно. Цените на зърното по световните борсови пазари продължават да се покачват.

"Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това", каза Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България в ефира на "България сутрин".

Зърнопроизводителят сподели, че добивите на пшеницата са напълно нормални. И добави, че последните години се сеят разнообразни сортове пшеница в България, които са с разнообразни качества.

А относно това дали реколтата се е повлияла по някакъв начин от времето, той уточни, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лв. - 0,30 лв. за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лв. - 0,40 лв. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лв. - 0,45 лв. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лв.", обясни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2-3 млн. тона. И добави, че се очаква производство около 6 млн. тона, което е достатъчно, за да се изхраним и да изнасяме.

Защо поскъпва хлябът?

"Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всичкo друго - всички продукти, които идват при нас", обясни собственикът на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

"Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още той.

Дерижан посочи, че дори в пандемията са успели да се стабилизират и да продължат да работят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 месеца
Цената на хляба скача, ами, нали про..столюдието искаше промени, ето това е промяна, а това е само една от промените. Почакайте новите политици да разтурят банковата система, да ограбят пенсионния фонд... ще повторят грабежите от времето на Луканов, Беров, Виденов, Станишев и Орешарски.... Не е случайна българската поговорка: *** народ -слаба държава... Сигнализирай за неуместен коментар