Хлябът поскъпва с 3,6%, килограмът ще струва 1,68 лв.

Причината е по-високата цена на пшеница

03.08.2021 | 10:00 Редактор: Здравко Черкезов
Хлябът поскъпва с 3,6%, килограмът ще струва 1,68 лв.

Хлябът е един от продуктите, чиято цена расте, като килограм бял хляб вече се продава по 1,70 лева на дребно.

За пазарната 2020/21 цената му на едро се е повишила средно с 3,2% спрямо предходната година, а на дребно увеличението е с 3,6%. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите, цитиран от "Труд".

Така през последните четири месеца цените на едро и на дребно на хляба стигат съответно 1,52 лв./кг и 1,68 лв./кг.

Причината за поскъпването е по-високата цена на пшеницата, а оттам и на брашното, посочват авторите на анализа. В периода от юли 2020 г. до март 2021 г. се наблюдава постепенно поскъпване на пшеницата. През следващите три месеца е налице известна корекция надолу, която се дължи на благоприятните прогнози за новата реколта в България и в световен мащаб.

Според анализа, през следващите месеци може да се очаква цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възстановява и се очакват повече количества на пазара, поскъпването ще продължи заради международните котировки.

Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да достигне 5,7 - 5,8 млн. тона. Това представлява възстановяване до нивото от последните години, след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК