Трудна жътва: Ще увеличи ли дъждът цената на хляба?

Няма да има двойно увеличение на насъщния, категорични са зърнопроизводители

23.06.2021 | 14:05 Редактор: Елеонора Танева

Опасения за житната реколта заради обилните дъждове. Зърнопроизводителите се готвят за трудна жътва. 

Иван Андреев обработва над 15 000 декара земя в Русенско. Казва, че заради обилните дъждове тази година стартът на жътвата вече се бави.

"Всеки дъжд разваля качеството на продукцията. Жътвата ще бъде доста трудна тази година, защото са тръгнали вече плевели да растат, което ще вдига и влагата, ще има технически проблеми", уточнява зърнопроизводителят.

От обилните дъждове и ветрове освен пшеницата в Русенско поражения са нанесени и върху ечемика и рапицата. Очертават се и по-високи разходи за производителите. 

Себестойността на хляба започва да става много динамична. Това твърдят от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. А цената на всеки производител е строго индивидуална.

"Категоричната прогноза на финансовите експерти е, че цените на храните ще продължат да растат. Но добрата новина е, че в България няма единна цена на хляба и тя въпрос на пазарни договорености на всеки производител", уточни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. 

Според зърнопроизводителите, може да има леко повишение в цената на хляба, но в никакъв случай няма да се стигне до удвояване на цената. Според анализ на Световната банка, тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК