България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Миндов: Имаме ли протокол и лекарство, не трябва да използваме ваксини - те са експеримент

Всички сме в експеримент в момента -  и ваксинира, и неваксинирани, смята общопрактикуващият лекар

30.07.2021 | 08:30 Редактор: Десислава Атанасова

Процентът на положителните проби за Ковид-19 вече е над 1%, ваксинираните са над 2 млн. души, а тези с втора доза - близо 1 милион. Готови ли са болниците да посрещнат четвърта Ковид вълна и пред какви трудности са изправени лечебните заведения у нас?

Бургас е в жълта зона. Към вчерашна дата са 43 на 100 000 души, за 14 дни заболеваемост, но хубавото е, че няма такова голямо натоварване към лечебните заведения. Причината за високия брой не са само туристите, може би е Делта вариантът. Имаме известен процент, в който се крие Делта вариантът. Това заяви в ефира на "България сутрин" директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров

Той посочи, че вече подготвят допълнителни Ковид легла.

"В изпълнение на Плана на министерството в цялата страна бяха проведени щабове и се предприеха първите стъпки по фаза 1 - разкриване на допълнителни легла за Ковид отделения. В Бургас те са 70", допълни д-р Паздеров. 

Според него мерките не се спазват, а ваксинираните в Бургас са около 28% с първа доза, а близо 58 000 лица са изцяло ваксинирани. 

Д-р Георги Миндов пък алармира, че няма указания и това би представлявало проблем при очакваната съвсем скоро нова вълна.

"Личните лекари, относно предпазни средства, "зелени коридори", дезинфектанти и след 3 вълни няма как да не сме готови. Но на институционално ниво - при очаквано двойно по-голямо натоварване, ние нямаме указания и ясни критерии. Трябва да имаме ясни и точни критерии кога и с какво ги лекуваме, и кога трябва да постъпят в болнично заведение, за да не се натоварва системата. Не трябва да я претоварим, ще увиснем, ще обикалят пак линейки, всички лечебни заведения пълни и хората умират", категоричен бе председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Той смята, че ваксините не трябва да се използват.

"Аз съм ваксиниран и имам най-много ваксинирани в своята практика. Оказва се, че е биопродукт, който е разрешен под условие във фаза 3, не е минал изпитателен срок, така че ако имаме протокол и препарат за лечение, не трябва изобщо да ги използваме. 2024 г. ще получат разрешение. За мен самите фирми трябва да си ги изтеглят. Всички сме в експеримент в момента -  и ваксинирани и неваксинирани", подчерта общопрактикуващият лекар пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира новото лекарство срещу Ковид-19, което Европейската комисия вече поръча.

"В Италия текат протести, именно поради тази причина - вярват, че има лекарства, които действат. Това лекарство обаче - не се знае цената и как ще бъде прилагано. Това означава много добра организация и това ние трябва да го създадем. Имаме добра комуникация с министерството, но всичко е на по-високо ниво - на международно", каза медикът. 

И обясни, че по-генномодифициран ще е този, който ще се разболее, а не този, който е ваксиниран

В София също започва подготовката по изпълнения на Плана за действие при нова Ковид вълна.

"Започва организация и се надяваме да не се случи тежкото положение, да се препълнят отделенията и трябва да се съобщават само хората в интензивните легла. Има и положителни безсимптомни, те не са показател", посочи д-р Миндов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
дарко
преди 2 години
Браво за това изказване! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
биотехнологии
преди 2 години
С този Делта вариант, който не се интересува дали сте ваксинирани или не, всичко започва отначало. Вижте отличниците по ваксинациите - Израел и Великобритания, а и САЩ - вирусът си заразява на общо основание. Не знам дали са подготвени този път болниците, но психиатриите трябва да са готови... Сигнализирай за неуместен коментар