България е на дъното на класацията по ваксинирани, ще се обърне ли тенденцията?

Голям процент от хората се имунизират, защото им се налага да пътуват в чужбина

28.07.2021 | 19:01 Редактор: Искра Ангелова

Страната ни е на дъното на класацията по ваксиниране в европейския съюз. Тези данни от служебното правителство обясниха с големи грешки при организацията още в началото на ваксинационния процес. Възможно ли е тенденцията да се обърне?

Голям процент от хората се ваксинират, защото им се налага да пътуват в чужбина. Йозджан е един от тях. Макар че има Ковид сертификат, той все още не е валиден.

"На 4-5 август трябва да пътувам за Истанбул. Заради това може би се ваксинирах", каза Йозджан Мустафа.

Велико Търново е една от областите с нисък процент ваксинирани. Според данни на РЗИ едва една пета от хората имат поставена поне една доза, като близо 60% от тях са хора над 60 години.

"Процентът за ваксинираните за област Велико Търново не е изключително нисък, но не е достатъчен броят на ваксинираните и броят на преболедувалите, за да можем да кажем, че сме постигнали колективен имунитет. 73% са незащитени", коментира директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

За разлика от България, в ЕС 70% от пълнолетните граждани вече са получили поне една доза ваксина срещу Ковид-19. България обаче остава на дъното на статистиката. 

Според здравния министър Стойчо Кацаров причина за това са допуснатите грешки с ваксинацията у нас още в началото на процеса. 

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация, е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca, но за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари, заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини", заяви д-р Кацаров.

От Българския лекарски съюз опровергаха информацията за малкия процент ваксинирани медицински лица и заявиха, че със завършен ваксинационен цикъл са над 53% от медиците у нас.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК