Вървим ли към трета доза ваксина срещу Ковид-19?

Изрел вече обяви, че вече започва да я прилага на хора над 60-годишна възраст и най-уязвимите

27.07.2021 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Няколко държави вече обявиха, че обмислят поставянето на трета бустерна доза ваксина срещу Ковид-19. Израел вече обяви, че вече започва да я прилага на хора над 60-годишна възраст и най-уязвимите.

"Ако има такава необходимост и в България, това не би било трудно да се случи, стига и хората да желаят да получат трета доза. На този етап все още хората, които не са в уязвима група, няма препоръка да получават такава трета доза", коментира в предаването "Директно" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя обясни, че много често хората над 65, 70 и 80-годишна възраст невинаги дават качествен имунен отговор на всички ваксини, не само на препаратите срещу Ковид-19. Именно това би могло да е основателна причина за поставянето на бустерна доза, за да бъдат максимално защитени.

Що се касае до Делта варианта на вируса, д-р Бацелова подчерта, че наистина се наблюдава спад в ефективността на ваксините спрямо него. Този спад обаче не е достатъчно притеснителен, за да се заключи, че препаратите не работят.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК