Кацаров: 10 000 души починаха след огромни грешки при ваксинацията у нас

Имунизацията на младите хора намалява разпространението, но така не се влияе върху смъртността, каза министърът

28.07.2021 | 15:01 Редактор: Десислава Атанасова
Кацаров: 10 000 души починаха след огромни грешки при ваксинацията у нас

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на днешното си изслушване в парламента. 

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, отчете той пред депутатите. Като основна грешка в Плана за ваксинация той определи и договарянето на ваксини AstraZeneca, за които имаше голямо обществено недоверие, за сметка на останалите одобрени за използване препарати.

"Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

Другата голяма грешка е свързана с избора на приоритети, смята д-р Кацаров.

"България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други“, припомни Кацаров, според когото това е голяма грешка, защото 80% от починалите от Ковид-19 са хора на над 60-годишна възраст.

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, категоричен бе здравният министър.

"Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността“, обясни още той.

Министърът се позова на мнението на експерти, според които грешният подход при ваксинацията е отнел живота на около 10 хил. души, починали по време на последвалата вълна, предава БГНЕС.

"Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора“, смята Кацаров.

За 2020 г. продължителността на живот в България е намаляла с година и половина, което министър Кацаров определи като "катастрофален резултат“.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК