Проф. Христова каза защо се заразяват ваксинираните и как действа лекарството срещу Ковид-19

"Възрастните са имунизирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността", заяви тя

29.07.2021 | 21:53 Редактор: Искра Ангелова

Европейската комисия сключи договор за доставка на ново лекарство срещу Ковид-19, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн". Препаратът все още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

"Става дума за моноклонални антитела срещу спайк протеина на SARS-CoV-2. Одобрение от FDA в САЩ има няколко, а някои са с два типа моноклонални антитела. Друг - само с един тип моноканални. За Европа всички тези, които са одобрени в Америка, подлежат на ново преразглеждане и евентуално одобрение и препоръка. Всички тези лекарства се прилагат интравенозно. Добре би било и има такива амбиции в бъдеще да се създаде и лекарство, което ще се приема през устата", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

Тя уточни, че то ще бъде инхибитор на някои от ензимите на вируса.

"Тук става дума за лечение в болнична обстановка и тези моноклонални антитела са много ефикасни, но те са изпитани при болни с леки симптоми или с умерено тежки. И изрично се казва, че не са достатъчно ефикасни при болни, които са с нужда от кислород, тоест при тежките случаи. Защото това е лекарство, което блокира размножаването на вируса. При тежките случаи вирусът се е мултиплицирал и е увредил организма достатъчно. Така че ние вече сме изправени пред тежките поражения, които той предизвика", добави проф. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че когато се касае за лекарство през устата - то вече е друга група и такива подобни лекарства са създадени за лечението на СПИН.

"Доста ефикасно задържат инфекцията продължително време и тези хора си живеят като здрави. Така че това лекарство може да се взима, но тепърва ще се види неговата ефикасност, защото рибата още е в морето. Ние не знаем какво ще излезе и едно е на опитни животни, но други е при хората. Допускам, че ще може и при тежките случаи да се ползва", посочи специалистът.

По отношение за превантивното лечение с тези лекарства тя сподели, че е скептик.

"Това са лекарства за лечение, а за профилактика най-доброто към момента са ваксините. Има хора, които се ваксинират и други, които изчакват. Но тези, които няма противопоказания и които робуват на псевдонаучни твърдения, тях не ги приемам. Разбира се, ще има и разболели се, които са ваксинирани, но в пъти по-малко", допълни проф. Ива Христова.

Тя коментира и защо в Израел, където имаше масово ваксинация, попаднаха отново в хватката на Ковид-19.

"Има вълна, защото никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ - имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява. Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет", подчерта експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
10 rate up comment rate down comment 2
истината
преди 4 месеца
Не е вярно, че младите в Израел не са ваксинирани! Там започнаха да ваксинират дори децата. Проблемът е, че ефективността на ваксините към новия вариант е около 38%. Самите ваксини също карат вируса да мутира и да заобикаля създадените бариери. Но, нашите професори не обичат да казва истината на населението. Затова сме затънали в конспиративни теории и манипулации. Сигнализирай за неуместен коментар