Д-р Ботев: Смъртни случаи има не само след ваксинации, 20 000 загиват от аспирин

Хората трябва да бъдат стимулирани да се ваксинират срещу Ковид-19, убеден е хематологът

05.07.2021 | 21:12 Редактор: Елеонора Танева

"Хората трябва да бъдат стимулирани да се ваксинират срещу Ковид-19. Пътуването до различните страни се оказа един от поводите за имунизация. Но има нужда от ускоряване на темповете, за да се избегне нова вълна". Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той е категоричен, че редките смъртни случаи след ваксинация не трябва да спират хората от поставянето на ваксина. 

"Няма лекарство, което да не води до смъртни случаи. Например, след прием на аспирин 20 000 души загиват от кръвоизливи", даде пример хематологът.

Той уточни, че трябва да се прави ваксинация на правилните групи хора, за да се избегне нова вълна от Ковид-19. Това са лицата на възраст между 35-60 години. 

Според него до месец би трябвало да бъде одобрена за употреба ваксината Novavax. 

"Тя дава добри резултати от тестовете срещу най-новите варианти на Ковид-19, има около 90% успеваемост, ваксината на Pfizer също дава висока защита, както и тази на Johnson & Johnson", обясни д-р Чавдар Ботев.

Експертът отбеляза, че ваксината на Novavax е нова, произведена със стари технологии. Има субстанция, която действа като усилвател на защитата срещу вируса. На същия принцип са постигнати резултатите при лечението на малария. 

Д-р Ботев подчерта, че проблемът, с който трябва лекари и пациенти да се справят, е пост-Ковид синдром, който е особено силен при хора между 20 и 30 г. Той може да продължи и година. Пациентите се нуждаят поне 2-3 месеца от антикоагулантна терапия. 

"Първо се усеща промяна в пулса, тахикардия, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, падане на косата, проблеми с черния дроб или бъбреците. Но всичко е свързано със съдовете - те трябва да са първи в лечението", каза д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR

Той обясни, че основен проблем се оказва приемът на антибиотици, без да има нужда, а те унищожават микрофлората.

"В началния стадий, до седмия ден от установяване на инфекцията, трябва да се избягва пиенето на антибиотик. Повишаването на температурата обърква лечението и се изписват антибиотици, които може да бъдат избегнати", отбеляза хематологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години