България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Сами ли сме във Вселената и можем ли да живеем в хармония с други същества?

"Конфедерация: Тихата война" е дебютният научно-фантастичен роман на Денис Игнатски

22.07.2021 | 09:35 Редактор: Елеонора Танева

Първият научно-фантастичен роман на Денис Игнатски - "Конфедерация: Тихата война", вече е на книжния пазар у нас. Романът представя междугалактически съюз на различни чудновати същества, в който ние, земляните, ще изиграем важна роля. 

"Идеята на романа е да покажа на хората, че можем да ги пренесем в нов, различен свят, какъвто е Конфедерацията, с битките и проблемите на различните същества", обясни Денис Игнатски в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че изграждането на героите е било едно от най-трудните неща.

"Трудно беше да напиша върху хартия самите характери на съществата, аз ги виждах в главата си, но в крайна сметка смятам, че се получи. Героите всъщност са хора, мои близки, които ми вдъхнаха кураж, че ще успея", добави писателят пред Bulgaria ON AIR

Главният герой в романа се казва Хуберт и е землянин. 

"Той никога не се предава. Когато има цел, я преследва докрай. Хуберт е прабългарско име, искам да популяризирам старите български имена, които са много интересни", мотивира избора си авторът.

Сюжетът на романа се върти около битките между доброто и злото и възможността различните светове да живеят в хармония.

"Конфедерацията е междугалактически съюз на различни същества и планети. Те се опитват да живеят в хармония, но не всичко е цветущо. Дори и в научната фантастика това е невъзможно. Понякога успяват, но понякога - не", сподели Денис Игнатски. 

Писателят, който е израснал с научна фантастика, е убеден, че хората не сме сами във Вселената.

"Не сме сами и рано или късно ще го осъзнаем. Надявам се земляните да сме израснали достатъчно, когато открием новите светове. Вниманието към звездите никога не е спирало. Сега сме в етап, в който можем не само да ги гледаме, но и да ги достъпим. Джеф Безос е пример за това", добави дебютантът на литературния пазар.

Денис Игнатски работи вече по втората част на романа, който е планиран като трилогия. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК